Nyomástartó edények vizsgálata: tárolási és technológiai feladatok gond nélkül

2022 okt 20. | Tanácsadás

Tárolásra alkalmas eszközök kifogástalan állapotáért felelős a munkaterületén? Technológiai feladatokat ellátó szerkezetek működését szeretné ellenőrizni? Speciális eljárással egyszerűen, rövid idő alatt elvégezhető a nyomástartó edények vizsgálata, amit többféle módon vállalnak a hozzáértő szakemberek.

Az ipar számos területén van szükség tárolásra, technológiai teendők elvégzésére alkalmas termékekre. Ezek állapotán múlik jelentős mértékben a rendszerek problémamentes működtetése, ezért elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzésük, szükség esetén pedig a javításuk, a cseréjük.

A nyomástartó edények többsége henger alakú, két végén domborított edényfedéllel felszerelt. Attól függően, hogy pontosan milyen ipari területről van szó, más-más kialakítású és méretű eszközök kerülhetnek elhelyezésre.

Többféle csoportba sorolhatóak, lehetnek légtartályok, vegyipari tartályok, vagy gőzkazánok, amelyek mindegyikére jellemző, hogy a berendezésben 0,7 bar túlnyomásnál nagyobb nyomás van, illetve keletkezhet. Fontos, hogy minden eszköz a szabályoknak, a műszaki előírásoknak megfelelően legyen használva. Lényeges a nyomástartó edények vizsgálata, amely során időben kideríthető, ha rendellenesség miatt javításra, cserére van szükség a problémák megelőzése érdekében.

A hozzáértő szakemberek roncsolásmentes módszerrel ellenőrzik az állapotot, kiemelt szerepe van a hegesztési varratok vizsgálásának. Kör-, hossz-, és sarokvarratokon felületi repedésvizsgálat szükséges. Kör- és hosszirányú tompavarratoknál ultrahangos vagy radiográfiai eljárással lehet a nyomástartó edények vizsgálatát minél gyorsabban és precízen elvégezni.

Nem maradhat el az ultrahangos falvastagság mérés sem, amivel pontos eredmények kaphatóak. Erre főként olyan környezetben célszerű figyelmet fordítani, ahol jelentős mértékben ki vannak téve az eszközök a kopásnak, a korróziós hatásnak.

Lehetőség van komplex eljárás alkalmazására is, amit szintén elvégeznek cégünk, a R.U.M. Testing Kft. szakemberei. Részletesen informálódhat a nyomástartó edények vizsgálatáról, és más általunk végzett ellenőrzési folyamatokról a www.rumtesting.hu internetes oldalon. Keressen bennünket a 06-1-4058934-es telefonszámon, vagy az iroda@rumtesting.hu e-mail címen!