Miért van szükség a mérőeszközök kalibrálására?

2022 dec 28. | Tanácsadás

Korszerűsítésre vagy új munkakörnyezet kialakítására kerül sor? Probléma jelentkezett a rendszere üzemeltetése során, és szeretné kideríteni, mi ennek az oka? Fontos, hogy költséghatékony és eredményes legyen a működtetés? Nagy szükség van a mérőeszközök kalibrálására, ugyanis csak így kaphat pontos információkat, és jelentős mértékben ezen múlik az elvárásoknak megfelelő üzemeltetés.

Számos területen van szükség mérésre, amely során a mérendő mennyiséget egy előre kiválasztott egységhez viszonyítanak. Ehhez mérőeszközre van szükség, ami többféle változatban elérhető. Attól függően, hogy pontosan hol és minek a mérésére kerül sor, más-más készülékek alkalmazásával lehet eredményre jutni.

Az anyagok és a jelenségek tulajdonságainak mérésére alkalmas mérőeszközök körültekintő kiválasztása nagyon fontos. A pontos adatokhoz való hozzájutás érdekében pedig nem maradhat el a mérőeszközök kalibrálása.

A mérőeszköz értékmutatása, valamint a mérendő mennyiség valós tulajdonságai közötti összefüggés meghatározását jelenti a kalibrálás. Egy nagyon pontos, úgynevezett etalon mérőműszer értékeivel kerül összehasonlításra az adott készülék. A mérőeszköz kalibrálásról bizonyítvány készül, és ezt a folyamatot nem szabad összetéveszteni a beszabályozással.

A hitelesítés szintén más eljárás, ami jogi eszközökkel szabályozott, engedélyköteles tevékenység.

Bizonyára szeretné, hogy a rendszer az elvárások szerint, problémák nélkül, gazdaságosan és hatékonyan működjön, ezért elengedhetetlen a mérőeszközök kalibrálása. Könnyen megelőzheti a gondok kialakulását, ha nem feledkezik meg erről a teendőről.

Győződjön meg arról, hogy a mérőeszköze pontossága megfelel-e az elvárásoknak! Fordítson nagy figyelmet a készülékek rendszeres ellenőrzésére, hiszen csak így gondoskodhat a problémamentes működtetésről! Ha szükség van a mérőeszközök kalibrálására, vagy új eszközök telepítésére készül, esetleg tanácsot kérne a biztonságosabb és hibamentes üzemeltetés érdekében, akkor érdemes hozzánk fordulni.

Cégünk, a Flow-Cont Kft. gyors és megbízható megoldást nyújt, így gördülékenyen oldhatja meg a feladatokat. Informálódjon a szolgáltatásainkról a www.flowcont.hu weboldalon, és keressen bennünket a 06-1-4650802-es telefonszámon, vagy az info@flowcont.hu e-mail címen!