Miért érdemes munkaerő kiválasztásánál kompetencia-mátrixot alkalmazni?

2017 nov 27. | Tanácsadás

A humán erőforrásokkal foglalkozó munka fontos szerepet tölt be egy vállalkozás működésében.  Egy cég sikerességéhez nagyban hozzájárul a dolgozók személyes kompetenciája, a szaktudás, a tapasztalat, amit egy alkalmazott megszerez, és ez nem helyettesíthető semmi mással. Ennek mérésére szolgál a kompetencia-mátrix.

A személyes kompetenciák nagyon fontosak abban, hogy az új munkatárs a rábízott feladatkörben mennyire képes helytállni, ezért fontos már a kiválasztásnál előtérbe helyezni a megfelelő szűrési módszereket. A kompetencia-mátrix három fontos dolgot vizsgál, az első és legfontosabb a munkaköri kompetencia elemzése, melynek célja, hogy a munkakör jellemzőinek figyelembevételével megállapíthatóak legyenek a munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciák. Ennek eredménye a munkaköri leírás, amiből látható, hogy a munkakör betöltéséhez milyen képességű jelöltre van szükség. A második a személyi kompetencia elemzés, amiből kiolvasható a munkavállaló személyiségének, jellemvonásainak azonosítása, illetve az, hogy előreláthatólag hogyan viselkedik munkahelyi környezetben, tehát az adott munkakör ellátásához szükséges jellemvonásokat azonosítja a jelöltben. A harmadik a szakmaprofil és a személyiségprofil összevetése, amikor is láthatóvá válnak a munkakör betöltéséhez szükséges alapvető kompetenciák, illetve az is, hogy az adott jelölt alkalmas-e a feladatra.

Mivel a kompetencia-mátrix az elvárásokhoz mért képességeket mutat meg, csökkenti a kiválasztás rizikófaktorait és hatékonyabbá teszi a cég működését, ezáltal gyorsabbá válik a  döntés, mintha csak egy önéletrajzra és egy interjúra alapoznánk az új munkatárs felvételét.

Ha az Ön cégének is szüksége lenne kompetencia-mátrixra a kiválasztáshoz, keresse fel Kiss Beáta grafológus honlapját a www.grafobuvar.hu címen, és tájékozódjon a lehetőségekről! Kérdés, vagy észrevétel esetén hívja a 06-20-386-0571-es telefonszámot, vagy írjon a kiss.beata@grafobuvar.hu e-mail címre!