Kire bízzuk adóbevallásunkat? Könyvelőnkre vagy a NAV-ra?

2017 ápr 24. | Tanácsadás

Pénzügyeink nagyon kényes téma, sokszor még önmagunk számára is. Nem szeretjük, ha „belelátnak a pénztárcánkba”, lehetséges anyagi nyereségeinkbe, mert sajnos sok az irigy, rosszindulatú ember, így kénytelenek vagyunk ezt a területet védeni. Mégis valakinek bele kell látnia éves vagyoni helyzetünkbe, ő pedig a könyvelőnk. Közte és ügyfele között éppolyan bizalmas viszonynak kell kialakulnia, mint akár egy orvos és páciens között.

A könyvelő legfőbb feladata, hogy a cég, vagy egyéni vállalkozó bizonylatait, számláit olyan rendszerbe rögzítse, amelyből elkészíthetővé válnak azok a bevallások, amiket a hatóságok felé be kell nyújtani. Itthon újdonságnak számít, hogy most már SZJA-t a NAV is elkészítheti, ha úgy döntünk, ügyfélkapuval rendelkező személyek online is beadhatják. Sokan ezt szkeptikusan fogadták, de vannak olyanok, akik élnek ezzel a lehetőséggel. Ez a szolgáltatás idén, március 15.-én lépett életbe. A dilemma felvetődik. Éljünk, vagy ne a lehetőséggel? Először is, nem biztos, hogy az adóhivatalnak mindazon információk rendelkezésére állnak, amelyből a helyes adóbevallás elkészíthető. Nem fog tudni arról, ha valaki kisbabát vár, de év közben nem érvényesíti a magzat után is igénybe vehető családi kedvezményt, mert egy ideig nem szeretné a munkáltatója tudomására hozni, hogy állapotos, vagyha valaki olyan betegségben szenved, amely őt személyi kedvezményre jogosítja és szintén nem szeretné, ha a munkahelyén tudnának róla, mert mindenki fél a következményektől és a bajt szeretnék megelőzni.Ha ennek ellenére mégis az adóhivatal segítségét kívánják igénybe venni, mindenképpen nézzék meg a bevallás tervezetet, mielőtt azt elfogadják!

Ha inkább más lehetőséggel élne, keresse meg könyvelő irodánkat a 3. kerületben, és elkészítjük adóbevallását, ha nincs kire bíznia! Vágner Emília vagyok, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó. Célom, hogy tudásommal segítsem a vállalkozások, cégek sikerességét. Könyvelő irodám Óbudán mindenkit vár, akinek megbízható könyvelőre van szüksége. További információkért keresse fel honlapomat, a www.konyvelesobudan.hu címen, kérdés esetén írjon e-mailt a vagner.emilia@konyvelesobudan.hu címre, vagy hívjon a 06-70-636-1002-es telefonszámon!